Versleuteld mailen

      Geen reacties op Versleuteld mailen

Het voorbeeld van “e-mailen is net als per post elkaar ansichtkaarten toesturen” is op zich wel een eye-opener. Sommige e-mailteksten zou je niet zomaar op een (ansicht)kaartje schrijven en dat aan de aardige postbodes overlaten…. toch? Gelukkig heeft Bits Of Freedom mooie en uitgebreide hulp pagina’s. Zelf heb ik veel gehad aan:

Het is mij inmiddels wel gelukt om sleutelparen te genereren, het publieke deel te publiceren en vervolgens ge-encrypt te mailen. Ondanks dat vind ik het nog best wel lastig. Zeker daar je tegenwoordig op meerdere apparaten (PC, laptop, smartphone), met verschillende operating systems (Windows, Linux, Android) toch bij je leesbare mail zou willen. De combinatie met webmail is weer ietsje lastiger. De constructie via Mailvelope , met behulp van een plugin in je browser (Firefox / Chrome) trok mij iets minder. Maar als je zou willen, kan je dat ook via de command line doen. Zie bijvoorbeeld de GPG documentatie

Dus dan stel je bijvoorbeeld een tekst documentje op, plakt (cat >>) daar je publieke key aan vast. En vervolgens versleutel je het geheel, zoies van gpg –output encrypted-doc.asc –recipient ontvanger@bladiebla.nl –armor –encrypt my-file.txt

De armor zorgt ervoor dat het als ASCII wordt ge-exporteerd. Vervolgens open je een mail en stuur je via de webmail het berichtje naar ontvanger@bladiebla.nl en voeg je he encrypted-doc.asc als bijlage bij. Als de ontvanger dit bestand decrypt kan hij jouw bericht lezen.

Op een android telefoon kunnen onderstaande applicaties handig zijn:

  • K-9 mail client, welke overweg kan met OpenPGP app
  • OpenKeychain, de applicatie waar je keys in beheerd en welke zijn decrypt en encrypt diensten integreert in de K-9 mail client
  • Freelab Messenger, indien je je eigen chatserver beheerd is dit een nette client welke ook met OpenKeychain samenwerkt

ik heb toch niets te verbergen?

Nee natuurlijk niet, maar niet iedereen hoeft toch alles maar te weten? En informatie welke nu misschien onschuidig is, kan ooit wellicht ‘beladen’ zijn. Daarom is het op zich wel leuk en leerzaam om eens te stoeien met versleutelde communicatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *