Houd je website en servers in de gaten

      Geen reacties op Houd je website en servers in de gaten

Wanneer je 1 of meerdere websites of misschien zelfs een (virtual private) server beheerd. Kan het handig zijn om deze ‘in de gaten te houden’ (monitoren). In dit artikel beschrijf ik een aantal (bewezen) tools.

 • Nagios / Icinga
 • Munin
 • Observium
 • LogAnalyzer
 • Awstats
 • Mobile/Android: aNag
 • Mobile/Android: Munin for android
 • Mobile/Android: PushOver

Nagios / Icinga

Nagios is een bekend monitoring tool en heeft al heel wat verjaardagen beleefd.  De tool ziet er misschien wat gedateerd uit, maar het doet z’n werk …. monitoren goed. Het concept van Nagios is opgetuigd rondom hosts/services/commands/checks. Nagios is enorm configureerbaar en dat maakt het wel eens lastig/complex. Dus als je met Nagios begint houd het in eerste instantie eenvoudig/overzichtelijk (KISS = Keep it simple sunny). Standaard zal Nagios (na de installatie) zijn eigen (local)host gaan monitoren.  Ok op zich leuk, maar daarvoor willen we Nagios niet gaan gebruiken. Je zou Nagios kunnen gaan gebruiken om te kijken of een website in de lucht is en je zou bepaalde controles op een virtual private server (VPS) willen doen. Het kan enige tijd duren voordat je een veilige manier hebt gevonden om een remote server/client daadwerkelijk te gaan monitoren. Zelf heb ik ervoor gekozen om remote checks met ssh uit te voeren.

Hmmm, klinkt leuk heb je ook een echt voorbeeld? Ok, ik heb een linux VPS en de ‘load’ (systeem belasting) is vaak een eerste indicatie met betrekking tot de gezondheid. Dus een controle welke 1x per 5 minuten kijkt wat de load is. Bij deze configuratie kan je vervolgens grenswaarden opgeven van een warning en critical situatie. Wanneer de warning limit wordt overschreden, zal het groene boxje geel kleuren en gaan er eventueel alarmen af.  Omdat je niet continue naar het scherm wilt zitten staren, heb ik sommige van onderstaande alerts ingesteld:

 1. verstuur een e-mail
 2. verstuur een push bericht met behulp van pushover
 3. gebruik een android app aNag, welke (instelbaar) Nagios polled en vervolgens je mobiel laat trillen/ringelen en eventueel LED knipperen.

Een ander voorbeeld is een bepaalde host of domein ‘pingen’, zodat je kan vaststellen of de host nog ‘levend’ is. Het is ook mogelijk om website controles te configureren, zodat je vast kan stellen of de website beschikbaar is en bijvoorbeeld vlot (responsive) genoeg is. En wat was dat over Icinga ? Als ik het goed heb begrepen Icinga is een afsplitsing van Nagios. Ik heb er wat mee ge-experimenteerd. Ik werd een beetje verdrietig toen ik vast liep op het configureren van remote checkes. En na een tijdje dacht ik…. waarom worstelen met Icinga terwijl hetgeen wat ik wil mogelijk is met Nagios….? Dus toen verdween Icinga weer even van mijn radar.

Munin

Munin is eveneens een monitoring tool. Naar mijn mening is het meer een grafieken generator tool, waarmee je trends en/of afwijkingen kunt vinden. Het is overigens wel mogelijk om ook alerting/signaleringen te doen met Munin. Hierbij zal je ook warning en critical limieten moeten configureren. Dit configureren kostte mij wel  try-and-error lussen. En ik vond het niet altijd even logisch op welke wijze je iets precies moet configureren. De signaleringen werken goed en prettig samen met de “Munin for Android”  tool. Munin werkt met rrd bestanden en creëert per meetitem een 4-tal grafieken (dag, week, maand, jaar). Dus je moet enig geduld hebben voordat je de kracht van de tool gaat zien.

Observium

Observium is een prettig en uitgebreide tool.  Het leunt wel stevig op snmp data. Observium maakt eveneens rrd bestanden en grafieken. Het bevat eveneens opties voor signaleringen gebaseerd op checks of (wanneer geconfigureerd) syslog meldingen.  Ik heb Observium alerting geconfigureerd met mail en met behulp van pushover. De GUI vind ik niet altijd even logisch, maar je moet de tijd nemen om vertrouwd te raken met de mogelijkheden. Ondanks dat er een grafiek is waarmee je het aantal ingelogde gebruikers op een VPS inzichtelijk kan maken, is het niet mogelijk hier een alert voor te maken. Op basis van een chat heb ik begrepen dat dit wel mogelijk zou zijn, wanneer je een specifieke MIB introduceert… maar dit is alleen mogelijk in de betaalde variant. Hierna gaf ik mij alerting onderzoektocht op en maakte een keuze… Nagios gebruik ik als alerting tool, observium is prima voor het monitoren van de gezondheid en soms om nader in te zoemen op vreemde gedragingen.

 

 

 

LogAnalyzer

Wanneer je meerdere machine beheerd, kan je op alle losse machines inloggen en de logjes bekijken. Het is ook mogelijk om syslog zo te configureren dat alle logging naar een centrale syslog wordt afgeleverd. Met loganalyzer is het vervolgens mogelijk deze centrale syslog via een browser te bekijken. Tevens is het mogelijk om gerichter te filteren en in te zoomen op bepaalde gebeurtenissen

 

 

Awstats

Awstats is een (website) loganalyzer, waarmee je bijvoorbeeld kan zien op welke uren de site de meeste bezoekers trekt. Maar ook bijvoorbeeld welke browsers of operating system (OS) de bezoekers gebruiken. Voor een voorbeeld bevat de awstats website een mooi voorbeeld: awstats example

Conclusie

Er zijn veel tools/apps welke het mogelijk maken een website of server te monitoren. Het is afhankelijk van je specifieke wensen welke tools het meest geschikt zijn. In dit artikel heb ik slechts een tipje van de monitoring sluier opgelicht…. dus er is nog veel meer te lezen en te ontdekken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *