Fiets navigatie-1

      Geen reacties op Fiets navigatie-1

Al menig jaar denk ik van “hmmm een navigatie iets op de fiets zou wel eens handig kunnen zijn”. Een jaar of 5 geleden heb ik ooit een Garmin (dacht ook edge variant) kunnen huren voor een weekend. Dat was toen een dramatische ervaring, ik zou op de fiets van uit het hoge noorden naar Hoenderloo fietsen, maar als de bestemming ‘te ver lag, lees verder dan 40 km), kwam de edge er niet uit. Kan me nog goed herinneren dat een vermoeiende en vervelende ervaring was.

Dit jaar rijden we wat meer toertochten en ontstaan er wilde plannen om verdere tochten te gaan maken. Dus is er de afgelopen periode weer heel wat op internet rond gezocht en afgelezen. In eerste instantie was ik gecharmeerd van de Mio (210, voor rond de 170 euro) modellen, bij het lezen van de reviews wel een erg wisselend beeld. Na een bezoek aan gps.nl te Leek, werd deze voor actieve wielrenner toch minder aanbevolen. Het toestel zou vaker te laat afslagen aangeven en trager zijn met herberekeningen. Op zich zou de nieuwe Garmin Edge Explore (250 euries) misschien wel beter passen. Nou oke daar gaan we nog even over nadenken.

Na de vakantie serieuze stappen ondernomen, eerst de Garmin Edge Explore eens voor 5 dagen, bij gps.nl,  huren. Kost 20 euro en mocht je een gps aanschaffen wordt dit bedrag in mindering gebracht. Het is een mooi klein apparaatje (hoewel echte freaks het weer een koelkast vinden…). Standaard zit er een eenvoudige montage set bij, geen outfront houder. Dat is een houder waarbij het toestel voor je stuur komt te zitten. Het toestel werkt prettig en is vrij recht toe aan, echt om te navigeren! Je kan er ook eigen GPX routes op plaatsen, even de laptop aanslingeren en dan via de USB-kabel bestandje overzetten. Het is mogelijk om meerdere pagina’s te configureren, dus welke gegevens je getoond wilt hebben. Ook kan je rechtstreeks op het toestel een bestemming kiezen en de route laten bepalen. Ook kan je rondritten laten genereren van een instelbaar aantal kilometers. Leuke feature en 1x uitgeprobeerd, beviel goed!

In het begin fietste ik met de navigatie continue met de kaart op het hoofdscherm. Dan staat bovenin de instructie en daaronder zie je een mee bewegende kaart (net als auto navigatie). Zelf vond ik het schermpje met zonnebril slecht afleesbaar, uiteindelijk heb ik het scherm op 90% helderheid gezet. Wellicht als het toestel op een outfront staat, dat de licht inval wat gunstiger is. Ook een eerder bewaarde route (met OsmAnd+, op de Android telefoon) nagefietst, dat ging best goed. Bij de test dat ik bewust van de route afweek, wordt het eerst irritant (je bent van koers), en wil de navigatie je steeds terug naar het verlaten punt terug sturen. Pas na een tijdje ligt het apparaat zich er bij neer en gaat weer slim navigeren. Hmmmm slim, hij wil je toch weer proberen naar het bewust verlaten punt terugsturen. Daar ik mijn route kon, had het toestel op een gegeven moment wel weer in de gaten dat ik op de juiste koers zat. Het toestel kan ook biepjes maken (qua volume niet instelbaar). Toch vond ik het op zich wel handig werken, 200 meter voor een afslag punt een letop signaaltje en circa 70 meter voor de afslag nogmaals (dubbel riedeltje).

Aan het einde van m’n 1e testrit had ik (pas) ontdekt dat als je een pagina met meetwaarden voor je hebt en je circa 200 meter voor de afslag zit het apparaat automatisch naar de kaart + instructie springt. Dus standaard kan je naar instelbare gegevens kijken en als het nodig is springt de kaart + instructie tevoorschijn. Keurig en super handig!

Ook zit er een koordje aan het toestel in 1e instantie dacht ik, wat irritant. Maar bij het op de fiets plaatsen, dacht ik hmmm, misschien toch wel handig, gewoon om je fietsbel (ja ik heb een racefiets met een fietsbel). Kan mij niet voorstellen dat het toestel uit de houder zal/kan springen. Maar in dat geval blijft ie toch nog bengelen.

Al met al vond ik het een hele mooie en op zich prettig werkend apparaat. Voor mij is het deze toch niet geworden omdat:

  • het scherm (voor mij) toch iets te onduidelijk was. Ik fiets met een zonnebril (niet op sterkte) en weet dat m’n zicht wat slechter wordt…. 🙁
  • de helderheid van het scherm vond ik niet overhouden

M’n volgende artikeltje zal binnenkort over de Wahoo Element gaan, want die heb ik inmiddels gekocht en hoop ik komend weekend in de praktijk uit te gaan proberen. Een heel ander toestel dus hoop wel dat ie ook goed gaat bevallen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *