Slimme meter en domoticz

      Geen reacties op Slimme meter en domoticz

Met het besluit om zonnepanelen aan te schaffen zijn er ook nog een aantal (leuke) vervolgbesluiten genomen. Denk hierbij aan:

  • de huidige electriciteits- en gasmeter vervangen door slimme varianten
  • het uitlezen van de slimme meters “administratief uit” te laten zetten
  • het plaatsen van een raspberry in de meterkast, naast de slimme meters
  • het aanschaffen van een P1-kabel, t.w.v. circa 20 euro bij SoS solutions
  • het installeren en configureren van domoticz

Zonnepanelen

Het besef was er wel, maar ons dak leek zich er minder voor te lenen. Totdat we de mogelijkheid van het garagedak gingen overwegen. Uiteindelijk hebben we daar 10 panelen op geplaatst. De railsen met ballast zelf geplaatst en bij het monteren zelf meegeholpen om de installatiekosten te drukken. Was leuk en leerzaam werk.

Slimme meter

Met de komst van de zonnepanelen kregen we ook een schrijven van enexis. Ondanks dat we moderne (digitale) meters hadden, voldeden deze toch niet aan de huidige normen. Na wat mail contact bleek dit met het salderen te maken hebben. Met de huidge regels geen probleem, maar zou na 2020 onhandig kunnen zijn. Na gelezen te hebben dat je de meter administratief uit (AU) kunt laten zetten. Toch maar besloten te kiezen voor een ‘gratis’  slimme meter.

Raspberry en Domoticz

De zonnepanelen waren via de SolarEdge applicatie al uit te lezen, ‘wat’  ze aan het doen zijn. Maar met de komst van de slimme meter, de aanschaf van de P1-kabel, de koppeling met de raspberry en de Domoticz software werd het geheel nog leuker en completer.

de hardware met data uit de P1-kabel

De installatie van Domoticz op Raspbian (zonder desktop) verliep eigenlijk vrij voorspoedig. Daarna moest in Domoticz de P1-kabel als hardware worden toegevoegd, eerst lijkt er niets te gebeuren, maar uiteindelijk begint de data te stromen :). Op de afbeelding hieronder is alleen de data bij Power en Gas afkomstig vanuit de P1-kabel. Als je op de log button zou klikken kom je bij de (mooie) grafieken en rapporten terecht. De overige data is afkomstig uit de SolarEdge (API-calls) en Raspberry (Memory en CPU usage).

Je kan Domoticz helemaal volhangen met hardware. Door een externe weer API te gebruiken, kan ik nu wel data meten zoals buitentemperatuur, hoeveelheid neerslag, windkracht/richting, UV-straling, enz. Maar Domoticz kan je ook helemaal volhangen met Z-Wave hardware, waarna je gehele huishouding zou kunnen ‘ verrobotten’  (of zo).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *