Fiets navigatie-2

      Geen reacties op Fiets navigatie-2

September vorig jaar de eerste stappen op het gebied van de fietsnavigatie gezet. En inmiddels hebben we de nodige ervaringen met de Wahoo Elemnt (de grote, van mijzelf) en de Wahoo Elment Bolt (de kleinere, van mijn dochter).

Kruimelpad

De Elemnt bevalt mij tot op heden goed. Nu al meerdere keren via Komoot op de PC een route gemaakt, deze wordt vervolgens gesynchroniseerd met de Android Elemnt app, waarna je hem kan selecteren om te rijden. De route wordt dan daadwerkelijk geactiveerd op je Elemnt en kan je dus m.b.v. kruimelpad navigatie (en met Komoot) turn-by-turn aanwijzingen fietsen. Het vergt enige gewenning, maar ik goed te doen. Tijdens een weekje Duitsland ook op deze manier een route opgezocht, overgezet naar de Elemnt en lekker getoured.

Elemnt Bolt

De Elemnt (de rechtse) is wat groter en heeft wat meer (instelbare) ledjes. Met de (stroeve) knoppen aan de rechterzijde kan je in/uitzoomen, waardoor meer/kleiner of minder/groter datavelden worden getoond. De data velden en pagina’s kunnen via de Android Elemnt app worden ingesteld

Hierboven enkele schermprints van de Android Elemnt app. In mijn geval had ik mijn mobiel met beide toestellen gepaired. Er is heel veel te configureren.

Sensoren

Inmiddels de nodige sensoren gekocht:

Alle 3 de sensoren pairden probleemloos via Ant+ met de Elemnt. Wel moet je de sensor even ‘wakker’ schudden (cadance/snelheid), zodat ze een signaal uitzenden en de Elemnt ze kan vinden. De cadance/snelheid sensoren zijn identiek, door een palletje bij het batterijtje kan je aangeven of ie als cadance of als snelheidssensor moet fungeren. De cadancesensor zit met een O-ring elastiek om je crank. De snelheidssensor zit met een O-ring elastiek op de as van het voorwiel. Ik had het idee dat de snelheidssensor nauwkeuriger moet zijn dan de GPS afgeleide snelheid. Maar ik twijfel of het wel (altijd) goed werkt. Vorige keer door een tunneltje en toen gaf ie vrolijk nul aan. Bij mijn weten kan je op de Elemnt niet instellen dat hij (altijd) de snelheid van de snelheidssensor moet pakken.

Connectiviteit

De Elemnt is in mijn gevallen gekoppeld aan:

  • wahoo fitness
  • komoot
  • strava

Het wahoo fitness account is mij nog niet geheel duidelijk, maar is wel benodigd om een “live track link” te kunnen gebruiken. Met een live track link, kan mits je onderstaande in acht neemt, je gevolgd worden door de mensen die de link hebben ontvangen:

  • een mobiele telefoon met locatie/gps aan
  • een mobiele telefoon met mobiele gegevens/data aan
  • een mobiele telefoon met bluetooth aan
  • een mobiele telefoon met de Elemnt app aan en geconnect
  • een account op Wahoo fitness
  • een gedeelde link in de app aangezet

De Elemnt is ook verbonden met je (thuis WiFi) netwerk. Op het moment dat je na een rit thuis komt, kan hij dan automatisch je routes (als je dat wilt) uploaden naar bijvoorbeeld Komoot en Strava.

Conclusie

Kortom tot op heden erg tevreden over de mogelijkheden en de wijze van navigeren. Nog 1 aandachtspuntje m.b.t. navigeren. De bedoeling is dat je dus van tevoren een route maakt en die over zet naar de Elemnt. Als je van de route afwijkt, zal de Elemnt je niet terug loodsen. Mocht je erg van de route raken, dan zou je op je telefoon m.b.v. Komoot (bijvoorbeeld) een nieuwe route kunnen maken en deze vervolgens weer naar je Elemnt overzetten. Niet superhandig, maar ‘te doen” šŸ™‚


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *