Balen als een monitor stekker

      Geen reacties op Balen als een monitor stekker

Afgelopen tijd wat te stellen gehad met de verbindingen tussen monitoren en computers. En dan doel ik op de verschillende monitor stekkers en aansluitpoorten op computers en laptops. Nu zal ongetwijfeld meespelen dat ik met gedateerd (ouwe meuk) werk, maar het werkt nog steeds 🙂

Al weer een paar jaar geleden heb ik een investering gedaan in een 2e scherm. Op dit moment heb ik de volgende setups:

 • (oud/rechts), Iiyama Prolite E2407HDSD
  • aansluitingen: 1x VGA, 1x DVI-D
  • 1x DVI-D –> convertor –> USB-C (DP1.2) naar de NUC
  • (eerst) 1x VGA –> converter (startech) –> HDMI naar de Dell (werk laptop)
  • (nu) 1x VGA –> convertor (ugreen) –> USB-C naar de HP (werk laptop)
 • (‘nieuwer’/links), Iiama Prolite B2480HS
  • aansluitingen: 1x VGA, 1x DVI-D, 1x HDMI
  • 1x HDMI –> rechtstreekse kabel –> HDMI van de NUC
  • 1x DVI-D –> rechtstreekse kabel –> HDMI (naar de werk laptop)
  • 1x VGA –> convertor –> DVI-D naar de GamePC

NUC 7i3bnh

Maar voordat we bij deze setup aan kwamen hebben we wel wat hobbeltjes moeten nemen. Met de komst van de NUC was het al even puzzelen. Hoe sluit je in vredesnaam 2 monitoren aan op een PC. De rechtstreekse verbinding van HDMI naar HDMI was wel duidelijk. Maar wat was in vredesnaam dat andere poortje? Dat bleek dus een USB-C of DisplayPort (DP) te zijn. Aha…. Dus toen hebben we de 1e convertor gekocht van de DVI-D naar USB-C

Naderhand moest er ook wel eens vanuit huis voor ‘de baas’ worden gewerkt. En koekeloeren naar zo’n laptop scherm terwijl je ook over 2x 24″ schermen beschikt moet dat ook anders kunnen. Dus toen werd de 2e convertor gekocht zodat we van VGA naar HDMI konden. Ook een 2e kabel werd aangeschaft 1 van DVI-D naar HDMI en een verloopje van HDMI naar USB-C. En werken met die handel 🙂

Met de komst van een nieuwe/snellere werk laptop (HP Elitebook 840 G6) balanceerde ik op het randje van krankzinnigheid (heee overdrijven is ook een kunst):

 • eerst kreeg ik een laptop mee, met een Thunderbolt/USB-C voedingsadapter. En de laptop had voor de rest alleen nog maar een HDMI poort. Hmmmm hoe kan ik nu een 2e scherm aansluiten. Ook een testje uitgevoerd (zonder voeding) en m.b.v. de HDMI->USB-C verloop. Maar dat leek de laptop niet leuk te vinden, want het laptop scherm begon te knipperen. De externe monitor deed niets
 • naderhand bleek dit HP exemplaar en nummer 2 niet lekker werkende USB-C poorten te hebben.
 • het 3e exemplaar deed het wel goed.
 • thuis aangekomen bleek het HDMI->USB-C verloopje iets te breed te zijn. De afstand tussen de voedingsadapter plug en de USB-C poort was te klein. Maar ook zonder de voeding en met het HDMI-USB-C verloopje wilde het 2e scherm niet werken. Terwijl het op de Dell Latitude 7480 wel gewoon werkte. Grmbl, Argh, Grmbl !!!!
 • Tussentijds nog een mislukt avontuurtje gehad met een USB naar VGA verloopje, maar dat werkte (ook) niet
 • Tijdelijk de handdoek in de ring gegooid, zoek het dan maar uit met die baggerzooi
 • Maar ja ’t bleef toch knagen… en toen stuitte ik op HP USB-C naar VGA adapter maar wilde zeker weten of de door mij gewenste setup ging werken. Dus netjes een vraag per mail gestuurd. Nu 3 weken later wacht ik nog steeds op antwoord. In hashtag termen noemen we dat dat ook een dikke #fail of #faal
 • Heel anders verliep de vraag via usb-c-adapters.nl, de vraag werd supersnel en vakkundig beantwoord. Dus met een goed gevoel een ugreen USB-C naar VGA adapter besteld.
 • Na ontvangst met angst en beven de HP configuratie aangesloten….. en draaien als een tierelier!!! Yesss
 • Blijkbaar zijn de nieuwe (HP) laptops weer wat gevoeliger voor bepaalde adapters. Wel blij dat ik nog steeds met de good-old-VGA connector nog steeds uit de voeten kan.

Met betrekking tot DVI-D kabels/stekkers ben ik nu wel 2x tegen het fenomeen aangelopen dat er ook DVI-D kabels/stekkers zijn, waarbij de middelste rij pinnetjes ontbreekt (zie foto hieronder meest linkse). Deze kabels werken dan niet op een verloop. Bij de DVI-D stekkers waarbij alle pennetjes aanwezig zijn (zie foto hieronder, meest rechtse), zijn er geen problemen.

Voorlopig hoop ik met deze setups uit de voeten te kunnen. En hoop ik voorlopig geen nieuwe stekkers, verloopjes of monitoren nodig te hebben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *