NK jeugdwielrennen 2024, Zuidland

      Geen reacties op NK jeugdwielrennen 2024, Zuidland

Dit jaar mocht de ‘kleine man’, laten we hem gewoon Jelle noemen 🙂 toch redelijk onverwachts meedoen met het NK jeugdwielrennen op zaterdag 8 juni 2024 in Zuidland (vlak onder het Botlek gebied). Het was onverwachts omdat Jelle net buiten de regionale klassering viel. Door de rechtstreekse plaatsing van Liam Elzinga, schoof iedereen een plekje naar boven en ziedaar op naar het NK.

Zuidland

Vanuit het noorden naar Zuidland bleek 245 kilometer te zijn, da’s best een stukkie rijden. Op de vrijdag kon er van 19:00 tot 20:30 het parcours worden verkend. Deze mogelijkheid was er ook op zaterdag alleen wat korter. Gelukkig konden we nog een chaletje huren op de camping krabbeplaat te Brielle. Vanaf de camping naar Zuidland was 14 kilometer, er was voldoende parkeergelegenheid. Sowieso was de communicatie vooraf en wijze waarop keurig in orde.

Routeverkenning

De routeverkenning op de vrijdag was wel leuk, druk, erg druk en soms wat chaotisch. Naast de deelnemers mochten ook ouders, trainers, en ook niet-deelnemers op het parcours. Dus naast de jonge deelnemers werd er ook door menig volwassene behoorlijk geraced op het interessante traject. Wel apart was 1 volwassene zonder helm maar met petje en een paar ‘oudere’ die dachten dat de wedstrijd al begonnen was. Daar de verkenning voor alle categories was, was dat af en toe wat spannend. Ook het verlaten van het parcours (boven bij het cafe), verliep wat rommelig, waarbij enkele volwassenen echt sneu op de aanwijzingen van de begeleiders reageerden. Het parcours was technisch best uitdagend. Sowieso volledig beklinkerd, putdeksels in bochten, deuken in de weg in bochten, ijzeren afwatergootjes, kasseien strook bij het uitkomen van de bocht na de nauwe klim. Kortom niet alleen maar hard kunnen fietsen, maar ook nog na kunnen denken en kunnen sturen.

De wedstrijd

Zaterdag was DE dag! Wij arriveerden rond 12:00 uur zodat nogmaals een verkenningsronde gereden kon worden, maar nu echt alleen met de deelnemers. Het afhalen van de startnummers en een leuk gevulde tas verliep minder strikt dan in de planning stond. Inmiddels wisten we ongeveer hoe we langs de route konden lopen dus kreeg je best veel mee van het rijden over het parcours. Rondom de kerk is een grasveldje daar waar enkele verenigingen hun ‘honk’ hadden gevestigd. Ondermeer Jelle’s nieuwe club WV Otto Ebbens. Mooi stekkie en het weer werkte gelukkig tot een uur of 18:00 ook prima mee. Wederom complimenten voor de organisatie, want voor zo’n groot evenement verliep de planning keurig. Bij categorie 6 jongens 1x verwarring men mocht vooraf de materiaalkeuring nog 2 rondes over het parcours rijden. Men was de baan net op of ze moesten bij de finish bij de volgauto stoppen omdat het parcours (nog) vol stond.

De materiaalkeuring verliep vlot en gestructureerd. Toch 69 fietsen controleren op werkende remmen en verzetten. Daarna opstellen in visgraat vorm, waarna ze op basis van geloot eindnummers mochten opstellen voor de start. Daar bleek wel dat er wat ‘ruimte’ is, net als het in het echte leven, de brutaleren wurmde zich toch een rij/plekkie naar voren. Wielrenner Fabio Jacobsen, inwoner van Zuidland, werd door de speaker geinterviewd en mocht het startsignaal voor categorie 6 geven.

Imposante start als 69 renners op de pedalen gaan en de beste stuurlui nog wat tips van de zijkanten toeschreeuwen 🙂 1 motor rijdt voorop en als de ruimtes te groot worden was er nog een 2e motor beschikbaar. Het geheel wordt gecomplementeerd door een volgauto. Categorie 6, moesten 18 rondes wat neer kwam op 28,6 km. Wat een spektakel! ook de andere categorieen hoor! Die meisjes en jongens zetten daar gave sportprestaties neer. Daar wordt echt ‘gevochten’ voor een goede klassering. En de ene is nu eenmaal (nu) sterker, sneller, brutaler en geoefender dan de ander. Maar een andere keer kan dat zomaar weer anders zijn. Na de wedstrijd wist Jelle nog een handtekening van Fabio te scoren en Fabio nam de tijd en moeite om met Jelle te poseren, kanjers!!!

Bij de categorie 7 jongens welke om 18:30 moesten starten, bleef het ongeveer de 1e 10 rondes droog. Daarna begon het toch te regenen en dat maakte het parcours nog ‘uitdagender’. Ook hier konden valpartijen niet uitblijven, net als bij andere categorieen overigens. Jort van WVDrachten reed op z’n oude fiets (aluminium frame) menig carbon concurrent “het snot voor de ogen weg”, super knappe prestatie!

Samengevat: super leuk evenement, perfecte organisatie, technisch interessant parcours, goede gezellige sfeer. Voor meer foto impressies een apart mapje aangemaakt, zie fotos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *