Hallo NUC7I3BNH

      Geen reacties op Hallo NUC7I3BNH

Na 7 jaar met m’n vorige midi-tower PC te hebben gedaan, vond ik het tijd om een kleine upgrade door te gaan voeren. Op zich kon het ‘oude’ werkpaard nog best goed meekomen, maar een iets recenter werkpaard zou uitgerust mogen zijn met: iets vlottere processor, meer geheugen en alleen een SSD. Dus geen CD/DVD of antieke ronddraaiende harde schijven meer.

Bij mijn zoektocht naar alternatieven stuitte ik op een gegeven moment op de Intel NUC machines. Klein en in heel veel uitvoeringen samen te stellen. In 1e instantie had ik onderstaande configuratie voor ogen: een i5 CPU, met 16 Gb memory en een 128 GB ssd. Het werd echter uiteindelijk onderstaande bestelling, voor circa 415 euro:

  • Intel NUC7i3BNH, met Intel I3-7100U, 2-core, 2,4 Ghz, max 32 Gb, SoDIMM, DDR4
  • 8 Gb memory
  • 128 Gb SSD
  • DVI-D -> HDMI kabel

Het was best wel even puzzelen, welke NUC het nu precies moest worden. Op zich hebben ze al de nodige info in het model versleuteld NUC7 betekent de 7e generatie, I3 het type processor. Daarnaast hebben ze een heel plat model en een iets hoger model. Ook moest ik even wennen aan de nieuwe onderdelen. In eerste instantie had ik dus vrolijk 2 bankjes 4 Gb 288 pin besteld….. ja dat gaat dus niet passen. Dat bankje is te groot en je hebt dus SODIMM bankjes nodig. Helaas had azerty deze bestelfout ook niet in de gaten, hoewel ik bij de bestelling had gevraagd of ze ook op incompatible zaken wilde letten….

Ook een M2 SSD kaart/’harde’ schijf had ik nog nooit gezien, dus waar ik die in 1e instantie kwijt moest…. Joost mag het weten 🙂 Best wel een gepriegel als je ogen niet zo jofel zijn…. Gelukkig bood een verlichte loep uitkomst 🙂 Dus eerst de M2 SSD onderin weten te plaatsen en met een klein schroefje vast gezet. Later het geheugen erin geklikt. En draaien met die handel! Heb nog een antieke monitor VGA/DVI-D stekkers, dus ik had ook een verloopje meebesteld (DVI-D -> HDMI) maar het verloopje was te dik waardoor de voedingsstekker niet lekker zat. Uiteindelijk een andere stekker besteld, dus DVI-D naar HDMI.

Wat een gaaf (klein) kastje! Maakt GEEN geluid, zeker niet ten opzichte van mijn vorige PC. Heb er Ubuntu MATE op draaien en start binnen 15 seconden op!. Heerlijk. Ook de 1e compilatie runs verliepen soepeltjes. Ook een firmware upgrade doorgevoerd via het mooie BIOS, waar je gewoon schermprints in kan maken. Nice hoor!

Hoe verhoudt zich nu de AMD Athlon II-X4-640 zich tot een nieuwe Intel I3-7100U processor. Via de cpu.userbenchmark zou de nieuwe processor toch wel een stukje vlotter moeten zijn. Ook de geheugen upgrade van 4 naar 8 Gb, zal daar zeker aan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *