Fiets perikelen

      Geen reacties op Fiets perikelen

Ja je kan wel stellen dat we een bezige fiets familie zijn. Van zowel de boodschappen per fiets, als het rijden van menig fietsritje op de racefiets en/of sinds kort op een Koga Worldtraveller. Dit jaar gaan we voor het eerst voorzichtig snuffelen aan het vakantievieren op de fiets.

Dus naast het racefietsen gaan we nu ook proberen te ’travelen’. Bij de mannen uitvoering inmiddels wat modificaties doorgevoerd:

 • het standaard Koga zadel vervangen, door een Bontrager Verse Comp zadel (niet op de foto)
 • het rechte stuur vervangen door een vlinderstuur met foam
 • de verstelbare stuurbocht vervangen door een vaste en heel kort stuurbochtje, waardoor het stuur dus als het ware dichter bij je staat
 • 2 mooie Ortlieb achtertassen gekocht
 • extra bidonhouder + bidon geplaatst

En hoe fietst het nou?

Ik moet bekennen dat ik nog erg moet wennen. Heb er inmiddels 211 km mee gefietst, langste ritje zo’n 30 km. Waar loop ik zoal tegen aan:

 • op het rechte stuur had ik weinig mogelijkheden om een andere houding of je handen anders te plaatsen. Vandaar de keuze voor een vlinderstuur
 • de positie van de rem- en schakelhendels, heb na lang zoeken en stellen nu een redelijke positionering gevonden. Iedere keer zat ik met met mijn handen tegen de remhandels of weer tegen zo’n schakelhendel
 • qua ‘klederdracht’ is het ook nog wat zoeken, paar keer in de spijkerbroek naar het werk gefietst (25 km enkele reis), ook een paar keer in fietsbroek met zeem
 • toch wat pijntjes in de onderrug, dus toen gaan experimenteren om het stuur dichterbij te krijgen, dat is nu met de hele korte stuurbocht gelukt
 • zithouding, de fiets heeft geen vering en het is een vrij hard/stevig zadel, maar met sommige/veel stukgewortelde fietspaden is het best afzien. Je krijgt aardige klappen in de bips en in je rug
 • qua verzet (zonder bagage), rijdt ik meestal op het voorste/grote blad en dan al gauw in z’ n 6 of 7 (van de 10 x 3). Maar tegenwind kan je natuurlijk vele malen lichter gaan fietsen
 • mindset, ik ben een toeristische racefietser en op de world traveller moet je (leren) wat rustiger te fietsen
 • dat getypt hebbende, op m’n Wilier rijdt ik tot op heden relaxter/comfortabeler dan op de Koga. En dat vind ik wel een dingetje.

Op dit moment ben ik nog steeds zoekende naar beter zitcomfort. Waarbij je natuurlijk niet een te zacht zadel moet kiezen en rekening moet houden met je rechtere zitpositie. En dan is de keuze reuze en overweldigend. Of moet je misschien toch een verende zadelpen nemen. Kortom daar ben ik nog niet uit. En soms kriebelt het een klein beetje als ik een Cube Nuroad race FE of Ridley Kanzo Adventure zie. Dan denk ik, zal me dat toch meer/beter passen. Met een racefiets stuur voel ik me meer in m’n element dan met een recht of vlinderstuur. Wel bewust voor de Koga gekozen om ‘iets’ rechterop te zitten, zodat we tijdens een vakantie ook rustiger en meer om je heen kijkend te kunnen fietsen.

Wordt ongetwijfeld nog wel een keer vervolgd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *