Ontgoogling

      Geen reacties op Ontgoogling

De laatste tijd is het onderwerp privacy frequent in het nieuws geweest. Althans het viel mij meer op:

 • de week van de privacy bij de NPO met allerlei interessante uitzendingen
 • het boek “Je hebt wel iets te verbergen”20161027_082309
 • de piratenpartij en de aandacht voor privacy
 • Bits Of Freedom met een Privacy Cafe bijeenkomst
 • de koppeling van Facebook en Whatsapp
 • enz.

Zonder Facebook, Whatsapp,…heb ik eigenlijk helemaal geen social leven

Deze zaken kietelde mij om mijn eigen gedrag ten aanzien van privacy eens onder de loep te nemen. Eigenlijk ben ik een redelijke no-body op het social media vlak. Zonder Facebook, Whatsapp, Instagram, LinkedIn, SnapChat heb ik eigenlijk helemaal geen social leven 🙂 Dus heb ik eigenlijk ook niet zoveel te vrezen. Ik mis nu natuurlijk wel heeeeel veeeel (hahaha). Het enige wat mij nog dwars zat was de grote GOOGLE component. Gelukkig biedt de Bits of Freedom een schat aan interessante informatie en artikelen:

Stap 1, open een nieuw (niet gratis) e-mail adres

Gratis bestaat dus niet echt, oke je betaald niet met echt geld voor je ‘gratis’ gmail account, maar je betaalt dus met je data. En dat blijkt een steeds grotere vlucht te maken. Op zich is het niet heel moeilijk om een nieuw mail adres te nemen. Denk hierbij aan:

 • het e-mailadres welke je van je internetprovider gratis krijgt, @upc.nl of @kpn.com, enz. Een nadeel: als je frequent van provider wisselt, moet je wel vaker je mail verplaatsen en je contacten informeren dat je (al)weer een ander mailadres hebt
 • koop een e-mailadres bij een hostingpartij (vb. de digitale stad of https://www.hostingbaas.nl/eigen-e-mail/  of via bijvoorbeeld strato )
 • een andere gratis aanbieder is met security/privacy hoog in het vaandel is protonmail
 • of draai je eigen mailserver met je eigen domeinnamen

Stap 2, met de bezem door je accounts en combineer dat met een kluis

In de loop der tijd had ik al heel wat (webshop)accounts aangemaakt. Toen ik deze lijst eens langs ging, bleken sommige 2 sites inmiddels failliet te zijn gegaan. Om een Skype account op te zeggen moet je wat meer moeite doen. Uiteindelijk moet je via een chat met een Microsoft medewerker/bot een proces door, waarna als alles goed gaat, binnen 30 dagen daadwerkelijk je Skype account wordt opgeruimd. Ook het opruimen van een Pathe inlogaccount zit nog een opzegproces tussen. Maar al met al de boel eens ‘opkuisen’. De opruimactie had ik tevens gecombineerd om de accounts onder te brengen in een sleutelkluis en veiligere wachtwoorden te gaan gebruiken. Het werken met een sleutelkluis is wel even wennen, maar tot op heden werkt het goed en begint het te wennen.

keepass

keepass een voorbeeld van een sleutelkluis

Stap 3, ga andere zoekmachines gebruiken

Google verzamelt heel veel data van je, ook ondermeer de termen waarop je zoekt. Hier is op zich simpel iets aan te doen. Ga gewoon een andere zoekmachine gebruiken (hieronder 2 voorbeelden). Vervolgens moet je wel in je favoriete browser(s) wel even de nieuwe zoekmachine als default instellen. Anders zal elke zoekterm die je in de URL-balk intypt nog steeds via google worden opgezocht.

Stap 4, gebruik browser plugins

Nu je bij stap 3 toch met je browser instellingen bezig was, gelijk maar even doorpakken Om minimaal 2 tools/plugins te installeren. Het gaat dan om:

 • een ad-blocker, een tooltje welke als het goed is zoveel mogelijk advertenties zal proberen te blokkeren
 • en de Privacy Badger plugin. Deze laatste zal proberen tracker tools tegen te gaan, waardoor ‘data verzamel bedrijf’ iets minder gegevens van je te weten komen.

Stap 5, wat doen we nu met de android telefoon?

Van de voorgaande stappen heb ik de meeste al doorlopen en soms doe je het nog eens dunnetjes over. Het uitfaseren van je gmail account gaat ook niet van de ene op de andere dag. Maar kan je wel stapsgewijs doen. Ook gewoon veel post opruimen/weggooien, dat deed je als het goed is vroeger ook met je ‘oude/gewone’ briefpost 🙂 Het gmail account hoef je ook niet helemaal de deur uit te doen, maar je kan ervoor kiezen als stap 1 gelukt is, je nieuwe e-mail adres(sen) meer te gebruiken.

Want als je een android telefoon hebt, kom je toch niet helemaal los van google. Heb her-en-der gelezen dat je een custom rom zou moeten draaien, maar wat je dan allemaal binnen haalt weet je volgens mij ook niet. Wat je met je gmail hebt gedaan (grote opruiming) kan je vervolgens op je mobiel gaan doen. Welke apps heb je nu ECHT nodig en controleer nou eens wat die app allemaal van je willen weten (welke toegangsrechten hebben ze). Denk als je echt kritisch bent dat je nog heel wat apps kunt dumpen of kunt vervangen door een variant die minder van je wilt weten.

Maar op mobiel gebied, heb je volgens mij weinig keuze en ben/blijf je overgeleverd aan onder andere onderstaande spelers:

 1. Apple
 2. Android, dus Google
 3. Microsoft
 4. Jola
 5. Ubuntu phone?

Stap 6, social media

Had al eerder aangegeven dat ik een redelijke noob ben op het social media vlak. Als jezelf wel veel van Facebook/Whatsapp gebruik maakt (want daar kan je echt niet zonder….. schijnt) dan moet je ook gewoon afwegen wat wil ik en wat vind ik belangrijk. Zelf heb ik wel communicatie clients zoals Telegram en Signal geinstalleerd. Daarnaast draai ik ook een eigenchat server, dus ook dat verkeer kan als je dat wil helemaal zelf regelen. Maar ik geef toe dat is wel wat meer ‘hobby’ werk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *