Wielrennen en verzetten

      Geen reacties op Wielrennen en verzetten

Dochterlief is sinds dit jaar lid geworden van Wielervereniging Kapenga (Drachten) en traint sinds die tijd 2 avonden per week lekker mee. Op een gegeven moment kwam de volgende uitdaging of ze misschien ook wel een keer mee wilde doen met Koga NWC wedstrijden, oftewel Noorderlijke wieler competitie. Dat zijn relatief laagdrempelige wedstrijden waarbij een basis KNWU licentie volstaat. Eenmalig dient een rugnummer aangeschaft te worden voor 3 euro. Een transponder kan per wedstrijd worden geleend.

Wel is het dan van belang dat het maximale verzet voldoet aan de knwu eisen. Gelukkig staat dat netjes uitgelegd op de KNWU verzetten pagina. Ook op de KNWU site is te vinden waaruit een bepaalde categorie bestaat, zie bijvoorbeeld nieuwelingen. De maximale verzetten geven per categorie aan met welk grootste voorblad en kleinste achterblad je hoeveel meter maximaal mag afleggen. Hiermee wordt voorkomen dat in een bepaalde categorie er geen deelnemers zijn die met te zware verzetten rijden. Per wedstrijd kan men eventueel het verzet controleren.

Het schijnt dat bij een 1e keer deelnemen, men eventueel genoegen zou kunnen nemen, met het niet verder opschakelen naar een kleiner achtertandwiel. Dus stel dat je 10 bladen achter hebt en de kleinste 3 bladen zou je eigenlijk op basis van de verzettentabel niet mogen hebben. Dan kan je met de schroefjes op je achterderaillieur , het zo verstellen dat  de 3 kleinste bladen niet geschakeld kunnen worden. Bij de volgende wedstrijd wordt dan wel ge-eist dat de tandwielen sets kloppen.

Om de achtertandwielen los te halen, is het handig om over een cassettesleutel en kettingzweep te beschikken. Zelf heb ik zo’n setje gekocht bij 12gobiking en heb ik 25 euro (excl. verzendkosten) gekozen voor deze. Kwalitatief prettig setje en was het demonteren van de tandwielen een fluitje van een cent. Even de onderdelen in de goede volgorde leggen, zodat je het ook weer terug kunt monteren.

In dit geval bestond het geheel uit 1 geheel van 4 bladen 4 losse tandwielen. Bij de aanschaf van de fiets hadden we gelukkig een setje Miche tandwielen gekregen welke hoorde bij de jeugdcategorie. Dus na de demontage, onderstaande losse bladen gemonteerd (aantal tanden per blad): 23, 22, 21, 20, 19, 18, 17, 16. Het grootste blad voor, buitenblad heeft 46t. Waardoor met de combinatie 46 x 16 een maximum van 6,07 meter kan worden afgelegd.

Inmiddels is er een andere fiets gekomen. En begint de puzzel opnieuw, daarbij rekening houdend dat ze volgend jaar bij de nieuwelingen categorie behoort. De KNWU geeft daarbij dit voorbeeld: Als Nieuweling mag je afstand niet groter zijn dan 7,01 meter. Dan heb je dus een aantal opties: 43/13 (6,98 m), 46/14 (6,94 m) en 53/16 (6,99 m).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *