Racefietsen en verzetten, deel 2

      Geen reacties op Racefietsen en verzetten, deel 2

Kleine meisjes worden groot… Dus was het ook wel handig om op zoek naar een grotere racefiets te gaan. Uiteindelijk was het Bingo een mooie Sensa Emilia uit 2014. Afgemonteerd met een Shimano Tiagra set, bestaande uit een 10 speed cassette en een triple kettingbladenset. Echt een heel mooi fiets met zelfs een Carbon voorvork. De fiets reed een heel stuk lekkerder/lichter dan de ‘oude’  Gazelle.

Na eerst een 2-tal uitprobeer tochtjes te hebben gereden, vonden we het vertrouwd dat de fiets mee kon naar de WVDrachten trainingen. De Sensa triple set bestond uit de volgende voor kettingbladen: 30/39/50. De tandverhoudingen van de achtercassette ken ik nog niet, maar die zijn in ieder geval te klein. Een 11×50 is natuurlijk ‘not done’  voor jeugdwedstrijden.

Dus begon een nieuwe puzzeltocht, met welk voorblad en welke achtercassette zou de fiets weer jeugdwedstrijd waardig worden? Op de KNWU verzetten pagina gaf men gelukkig een goed voorbeeld: Als Nieuweling mag je afstand niet groter zijn dan 7,01 meter. Dan heb je dus een aantal opties: 43/13 (6,98 m), 46/14 (6,94 m) en 53/16 (6,99 m).

Bij de zoektocht naar een geschikte achtercassette en bijbehorend voorblad (we gaan voor: 46/14) kwam ik onderstaande tegen:

  • BCD/steek maat, zie Cyclingweb, een Shimano, en in ieder geval deze Tiagra set heeft een BCD/steek van 130. Dat maakt het zoeken al weer wat duidelijker
  • Bij de Shimano Ultegra CS-6600 achter cassette wordt bij sommige sites vermeld dat de cassette NIET geschikt is voor een Triple set. Dus dat is al lekker.
  • Dus wijken we uit naar de goedkopere (en slechtere ???) Miche cassettes. Navraag bij de webwinkels of deze cassettes ook passen in combinatie met een Triple set?

Voor een 46T/BCD 130 kettingbladen had ik onderstaande keuzes:

  • Miche Supertype kettingblad Shimano, 46T, zilver, € 41,95, bij protire.
  • TA specialites Alize, 46T, zwart € 40,95, bij mantel.com
  • FSA Shimano, 46T, zwart € 19,95, salden.nl
  • Of we hergebruken de Miche Supertype kettingblad Shimano, 46T van de Gazelle natuurlijk

Voor een 10 speed cassette, beginnend vanaf 14, kwam ik al snel bij de Miche varianten. De CS-6600 zit al gauw op zo’n € 55,95 bij de futurumshop.nl. Dus gaan we gewoon voor de Miche 14-23 cassette. Miche heeft ook nog 14-25 en 14-27 cassettes.

De website tcdekampioen heeft ook 2 interessante pagina’s Verzettentabellen en dubbel-triple-of-compact Het vervangen van het buitenste kettingblad is vervolgens een fluitje van een cent. Met een imbus 5 bouten losmaken en het binnenste blad en buitenste blad komen los van elkaar. Waarna het voorblad over de crank en trapper er af gehaald kan worden. Op dit moment dus het Shimano Tiagra 50T/BCD130 blad vervangen door een Miche Supertype kettingblad Shimano 46T (zwart). Nu nog even wachten op de achter cassette en dan is dit puzzeltje voorlopig weer opgelost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *