JFall 2018

      Geen reacties op JFall 2018

Dit jaar ben ik voor het eerst naar J-Fall geweest. J-Fall is een Java bijeenkomst / conferentie waar een hoop ‘lotgenoten’ en exposanten aanwezig zijn. J-Fall wordt georganiseerd door nljug. Met natuurlijk de nodige interessante presentaties en ontwikkelingen rondom het Java werkveld. Het was mijn eerste ‘Java conferentie’, maar ik vond het zeer goed georganiseerd! Een mooie locatie Pathe bioscoop te Ede, veel interessante sessies er was voldoende keuze. Veel leuke exposanten, goede en vriendelijke catering, kortom een dikke 10!

Zelf heb ik onderstaande sessies bijgewoond:

 • 08:00-08:50. SSL/TLS for Mortals, Maarten Mulders
 • 09:00-09:20, Opening, Bert-Jan Schrijvers
 • 09:20-09:45, Cloud Foundry at Rabobank after 10 months of real use, Vincent Oostindie
 • 09:45-10:10, The cool stuff about front-end development and platform engineering, Rene Boere
 • 10:35-11:25, Real world microservices: Starting up from scratch!, Roderick Simons, Pepijn de Jong
 • 11:40-12:30 , Java Modularity: the year after
 • 13:55-14:20, Waarom ook jouw kind op de basisschool behoefte heeft aan persoonlijk leren met behulp van Artificial Intelligence, Thijs Willems, Gebrian Uit de Bulten
 • 13:55-14:20, Quantum Computing: Mind-bogglingly weird, Roy van Rijn
 • 14:35-15:25, Developers’  introduction to GraalVM, Oleg Selajev
 • 15:45-16:35, Kotlin for Java Programmers, Venkat Subramaniam
 • 16:50-17:40, Common vulnerabilities you wish your Java app didn’t have!, Simon Maple

Dat was best een hele, leuke, en inspirerende ervaring. Wat is mij zoal bijgebleven?

 • SSL, Secure Socket Layer, is de oude benaming, tegenwoordig zal ja minimaal TLS (Transport Layer Security) 1.1, 1.2 of 1.3 moeten gebruiken
 • De J-Fall opening was…. NICE … hit-the-drums 🙂
 • Yolt met het verhaal van de microservices en de daarbij herkende uitdagingen. Stack: ELK, Spring boot, Kafka, Cassandra, Docker, Gitlab, Jenkins, Kubernetes, gradle, python. En met betrekking tot monitoring/alerting: Promotheus, Grafana, Jaeger, Opentracing. Ook de ontwerp keuze om eerst met http de services te verbinden en naderhand toch een switch te maken naar een Event Driven ontwerp met Kafka
 • Java 9,10 ,11 en de zeer beperkte adoptie graad nog tot op heden. De gewijzigde release cycle van Java, nu een major versie om de 6 maanden. Java 11 is dan een LTS (Long Term Support) versie. Maar ook het gewijzigde licentie model.
 • Quantum computing, is iets heel te geks maar nog moeilijk. Niet alleen 0-en-1, maar ook nog een tussen variant.
 • GraalVM een product uit de Oracle fabriek, welke een byte code optimalisatie doorvoert, waardoor applicaties (soms) sneller kunnen presteren. Niet alleen voor Java code, maar ook voor andere talen. De release candidate versie is in de maak
 • Kotlin, een meer vloeiende en logische taal. Zelf vind ik het behoorlijk op groovy lijken 🙂 En vind het wel eens een beetje verwarrende al die slimmere schillen rondom Java heen. Maar de presentatie van Venkat zat mooi en netjes in elkaar.
 • Security, moet je niet achteraf doen, maar moet vanaf het begin, ontwerp, bouw al worden meegenomen. Leuke demo van “directory traversal” en het gebruik van ngrok.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *