Alle beetjes helpen-2

      Geen reacties op Alle beetjes helpen-2

Stel dat je niet onder een steen leeft, dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat er de ‘laatste tijd’ best wel het een en ander te doen is over het milieu en de gedragingen van de menselijke bewoners. Als individu is het best wel eens overweldigend, van ja da’s lekker maar wat kan ik daar aan doen. Het zet toch geen zoden aan de dijk. Toch denk ik dat iedereen best een beetje kan helpen om hier en daar wat kleine verbeteringen/minder verspillingen te realiseren. Wowww wat een bobo wollige taal 🙂

Blijkbaar heb ik al eerder een ‘bevlieging’ gehad want er was al een blogje over #allebeetjeshelpen de laatste tijd nam de irritatie over bepaalde dingen toe, da’s niet goed. Weet je wat ik schrijf het gewoon van me af, scheelt weer een therapeut (hahaha)

  • Beetje zuiniger met water
  • Beetje meer beweging en minder auto
  • Beetje minder luxe / vakanties
  • Beetje minder groei / bonusbazen
  • Beetje minder consumeren

Beetje zuiniger met water

Wat zuiniger omgaan met het water is soms niet heel ingewikkeld. Bij ons werkt het in ieder geval, een simpele douche timer/klokje (of eierwekker) maakt je bewust van hoelang je staat te poedelen onder die lekkere waterstraal. Met 5 minuten douchen kan je echt klaar zijn, sterker nog in 4 minuten kan het ook. Gewoon het besef is al echt stap 1, zelf sta ik er ook wel eens 6 minuten onder (bijvoorbeeld na een intensieve fietstocht of zo). Dan staat er echt geen te-lang-douche-politie voor de deur. En misschien een eye-opener, je hoeft gelukkig niet iedere dag te douchen…. of zeg ik nu iets vies 🙂

In 2018 was er op een gegeven moment een (dreigend) water tekort en werd er her en der sproeiverboden ingesteld. Toch zijn er dan mensen die vrolijk de slang uitrollen en de 2 auto’s hun wekelijkse (ja echt waar ik verzin het niet) wasbeurt gaan geven. Ik begrijp dat echt niet, mensen kunnen blijkbaar niet meer nadenken… of ze denken ja dat geldt niet voor mij….. duhhhh

Beetje meer beweging en minder auto

Afgelopen ‘winter’ was het weer bar-en-boos, wat een drama (ahum), bevroren auto ruiten. Nou boeie zou je zeggen, je loopt naar je auto. Start hem even (zet de blowers vol open, op de ruiten), pakt de ijskrabber en maakt je autoruiten/spiegels even ijsvrij. Als je een beetje doorwerkt, ben je binnen 5 minuten klaar en kan je weg rijden. Toch? Nee bij ons in de straat heb ik echt met open mond staan te kijken. Men start de auto (op 2 opritten, stonden 2 auto’s) en laat deze minimaal 15 minuten stationair draaien. Men-o-men wat een troosteloosheid. De auto moet natuurlijk wel lekker warm zijn en het ijs moet van zelf van de ramen smelten. Bij een koude auto staat de auto met een veel brandstof/weinig zuurstof mengsel te draaien, dus je staat lekker je straatje te vergassen.

Nu we het toch over die auto hebben, die wordt vervolgens gebruikt voor een ritje om die zielige kinderen (is toch zielig als de ouders niet met ze kunnen fietsen/lopen) naar een schooltje 1,5 km verderop te brengen…. Maar ik voel mij vaak die ene spookrijder op de weg die op de radio hoort “Pas op voor de spookrijder op de Ax, probeer hem met lichtsignalen te waarschuwen…”, terwijl hij denkt…. 1 spookrijder? Ik zie er wel 50….

Beetje minder luxe / vakanties

Ja we hebben het maar zwaar in Nederland, we ‘moeten’ van alles, als je maar 1x op vakantie gaat, dan ben je maar sneu. Want men moet natuurlijk wel op skie-vakantie, en een zon-vakantie, en een lang-weekend-naar-een warmland vakantie, enz. Man, man de welvaart spat van Nederland af, maar het kikkerlandje is te klein als de energierekening iets hoger dreigt uit te vallen. Sommige mensen hebben echt een boterberg op hun hoofd. Denk dat de wereld wel een beetje beter af zou zijn, als we wat minder met de lease-diesel-tractor naar Oostenrijk raggen, om daar 5 dagen in de skie rond te banjeren. En een jaartje niet met het vliegtuig, zal Schiphol ook niet erg vinden, zijn we van dat geleuter ook af. “Schiphol moet kunnen groeien” , “plannen voor vliegveld in zee”, enz. Dat laatste voorstel gaat over een X-aantal jaren vanzelf gebeuren. Dan ligt Schiphol vanzelf in/aan zee.

Beetje minder groei / bonusbazen

Heb een economische opleiding (hbo) gevolgd, dus weet dat vroeger (nu nog?) geleerd werd, dat bedrijven winstmaximalisatie en groei nastreven. Want ja als je niet groeit, ‘sta je stil’ en is er achteruitgang en ja dan is het einde snel in zicht…. Maar stel dat een mens ook altijd maar (lichamelijke) groei nastreeft, dan heb je toch een structurele obesitas-syndroom en is het (niet zo leuke) einde toch ook in zicht? De wens te groeien heeft volgens mij alleen maar nadelige gevolgen: greedy asociale graaiende bestuurders ook wel #bonusbazen genoemd. Geen respect voor de natuur, omgeving, medemens, enz.

Beetje minder consumeren

Wellicht kunnen we de “minder groei” een beetje helpen door minder te consumeren (kopuh, kopuh, hebbuh, hebbuh….). Want dat is toch bijna ook wel een Nederlandse welvaarts afwijking, toch? Dus als we eens (proberen) wat minder zooi te kopen en ook eens een dagje zonder (kiloknaller) vlees te leven, dan kunnen we toch al met al zomaar wel wat realiseren. Weet je wat die smartphone, kan nog wel een jaar mee, dat nieuwste model is er volgend jaar ook nog wel, en dan toch weer een stuk goedkoper 🙂

Waar ik zelf nog wat mee worstel, is het hele ‘aliexpress’ (china) gebeuren. Hoe kan het dat je bijna alles voor een ‘prikkie’ (gratis verzonden) in China kan kopen? Tuurlijk sommige spullen zullen kwalitatief minder zijn, maar lang niet alles. Moet je dan toch dat artikel bij de Praxis/Action halen? Die het ook uit China hebben gehaald en toch even de winstmaximalisatie hebben toegepast 🙂 Kortom gevoelsmatig klopt het niet echt, om die spullen uit China even over te laten komen.

Dussss

Kortom volgens mij wonen wij in een heel welvarend land en hebben heel veel mensen geen reden tot klagen, uitzonderingen daargelaten. Maar Nederlanders zijn aards klagers/zeikerds, het is nooit goed, het is allemaal te duur en altijd de schuld van de ander. Maar dat is natuurlijk gel.l, dikke onzin. We kunnen zelf ook veranderingen teweeg brengen!

Ik hoop erg dat het VVD tijdperk snel ten einde komt, dat gladde gedraaikont mag nu toch wel eens afgelopen zijn. Om die wens kracht bij te zetten, ben ik voor het eerst van mijn leven lid geworden van een politieke partij….. U voelt hem al aankomen….. van de Partij voor de Dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *