Linux blijft leuk uitdagend

      Geen reacties op Linux blijft leuk uitdagend

Thuis draai ik denk ik al meer dan 10 jaar linux machinetjes. Ooit begonnen met SuSe en Slackware. Heel wat uitstapjes gemaakt naar verschillende ‘distributies’ (Linux smaken). Mocht je je eens vervelen op een regenachtige dag, is distrowatch een leuk vertrekpunt voor een andere distro 🙂

Waarom linux?

Omdat het een leuk en ‘open’ operating system is. Windows werkt natuurlijk op zich ook wel, maar kost (volgens mij) een paar centen en het blijft windhoos. Prima dat ik er voor de ‘baas’ op/mee mag werken en het werkt bijna altijd…. maar toch 🙂 De integratie van software op Windows is natuurlijk wel uitmuntend, het werkt allemaal netjes met elkaar samen. Op linux moet je soms even wat meer moeite doen om het netjes voor elkaar te krijgen. Nou ja dat zij dan zo.

Soms werkt het anders dan je verwacht

1x in de zoveel tijd loop je wel eens tegen iets geks aan. Zo had ik recent een andere wifi-router gekocht en wilde deze ook eens benaderen via mijn (normaal) bekabelde NUC . Maar hoe ik ook zocht, ik kon nergens in m’n Ubuntu 18.04 LTS ‘Mate’, nergens de wifi connectie vinden. Hmmm, da’s apart. Nou toen begon de zoektocht

 • een check in de BIOS van de computer. Soms heb ik wel de neiging om zaken uit te zetten (zeker op connectiviteitsgebied) als ik ze toch niet gebruik. Zelfde als op de smartphone, waarom zou ik NFC aan willen hebben, als ik niets wil NFC-en. Maar de check in de BIOS wees uit dat m’n onboard wifi enabled was.
 • een update van de BIOS uitgevoerd (niet meteen hoor), maar ik was toch lekker bezig en er was een veel recentere BIOS, dus die ook meteen maar even ge-upgrade
 • tussentijds was de startpage.com zoektocht al gestart
  • met onderstaande commando’s kwam ik wel een eindje
   • lspci
   • sudo lshw -C network
   • sudo iw list
   • sudo rfkill list all
   • sudo rfkill unblock wifi; sudo rfkill unblock all
   • sudo ifconfig wlp58s0 up
 • veel tips over nieuwere intel nuc drivers, maar deze zijn voor zover ik kon beoordelen al verwerkt in deze distro
  • met een lspci vond ik ook keurig het model: 3a:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8265 / 8275 (rev 78)
  • na de installatie van wifi-tracker en de nodige tips, gebeurde er wel ‘iets’…. de cpu ging naar 100% en de cpu liep richting de 73 graden celcius….
  • wat een geneuzel.

Verschillende desktops

Uiteindelijk kwam de eye-opener van ask.ubuntu … Het zal toch niet aan de Mate/Gnome desktop liggen…. neeeee. Maar na de installatie van de Unity desktop, was mijn verbazing groot en ontsnapte er toch een moppertje 🙂 Dus de Mate/Gnome2 zat mij een beetje te bedonderen. Nu na het experimenteren en wennen aan de nieuwe Gnome3 desktop is dat wel een prettige werkomgeving.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *