Wahoo Kickr Core en Zwift

      Geen reacties op Wahoo Kickr Core en Zwift

Na het gebroken heup gebeuren, de komende winterperiode, en eventuele covid-19 ontwikkelingen EN het feit dat ik geen dure hobbies of afwijkingen heb 🙂 Hakte ik in vrij korte tijd een knoop door. De Tacx (on-bike) fietstrainer krijgt gezelschap van een echte direct-drive fietstrainer. Met als doel in ieder geval ’tegen de computer’ (Zwift) te gaan fietsen.

Na een korte twijfel tussen een Tacx Flux en de Wahoo Kickr Core, besloot ik toch vrij vlot voor de Wahoo te kiezen. Enerzijds omdat we al jaren goede ervaringen hebben met de Wahoo Element en Wahoo Bolt fietscomputers, anderzijds door de goede recensies. Ook deze direct drive trainer wordt zonder cassette geleverd en eigenlijk gaf de prijs van de cassette (en de eerdere goede 12gobiking ervaringen) de doorslag om nu weer eens een bestelling bij 12gobiking te doen. Al met al een bestelling van 759,90 euries, die natuurlijk netjes door 12gobiking werd afgehandeld.

Tsja en dan? Hoe werkt het in vredesnaam allemaal 🙂 De Wahoo Kickr staat snel in elkaar. De 2 dwarsliggers met in totaal 4 schroeven monteren en voorzien van nette afdekdopjes. Even puzzelen, welke bussen er voor een normale snelspanner benodigd zijn, logisch nadenken en je schuift het spul zo in elkaar. Voor een 10-speed cassette, moet de extra opvulring worden gebruikt. Ik beschikte al over een kettingzweep en cassette sleutel, dus dat viel ook wel mee. Vervolgens de fiets er maar eens bijgehaald en die er op geplaatst. Beetje voorzichtig met de snelspanner, want die voelt wel wat kwetsbaar.

Ok en hoe nu verder? Bij de Wahoo wordt steeds verwezen naar een app, maar ja welke? Uiteindelijk kwam ik op deze verzameling:

 • Elemnt companion, deze app gebruik ik al heel lang, maar dan natuurlijk voornamelijk in combinatie met de Wahoo Elemnt fietscomputer. Deze is voor de Wahoo Kickr Core niet nodig
 • Wahoo, deze app ontdekt eigenlijk alleen dat er een firmware update voor de Kickr Core was, zie schermprint boven
 • Wahoo Systm, dit is in feite de app welke bij de Wahoo trainingsvariant applicatie hoort. Zeg maar een ‘soort’ Zwift tegenhanger, maar dan toch wel anders

Toen eerst maar eens geprobeerd om op de laptop de Wahoo Systm software te installeren. Dat ging vrij soepel. Als ik de recensies goed begrijp is Systm voornamelijk bedoeld om individueel te trainen en een gedetailleerd schema te hanteren. Het is best wel breed op gezet, o.a. ook met mogelijkheden voor Yoga oefeningen enz.

Maar ik was erg benieuwd naar …. Zwift. Het installeren duurde wat langer, het starten duurde wat langer en eindigde direct met een afsluitende Zwift programma. Euhhh, hoe kan dat nou? Naderhand bleek dat de laptop te weinig geheugen had voor Zwift, 6Gb i.p.v de minimale 8Gb benodigde geheugen. Hmmm, da’s jammer, Gelukkig was er ook een krachtigere laptop voorhanden en daar verliep de installatie en het starten voorspoedig.

Bij het ‘kort’ inlezen in de Zwift materie had ik al veel adviezen gelezen om ’te connecten via ANT+’ in plaats van via bluetooth. Dus via marktplaats had ik gelijk met de Kickr een ANT+ adapter besteld (circa 18 euro). Bij de eerste tests in de trainingsgarage had ik de ANT+ USB adapter in de laptop en deze gericht naar de trainer. Na het starten van Zwift, gaat ie op zoek naar te verbinden apparaten, in mijn geval worden dat:

 • Direct Drive Wahoo Kickr Core
 • Direct Drive Wahoo Kickr Core, Power (vermogen in Wattage)
 • Cadance sensor (aan de fietscrank)
 • Hartslagband

De laptop was eerst gekoppeld via een 54Mbit WIFI punt. Natuurlijk moest er meteen via Spotify naar muziek geluisterd worden. Het fietsen via Zwift lukte wel, maar deze gaf wel regelmatig connection failure meldingen. Bij 1 van de eerste events, zat ik lekker in de rit/race, bevroor het scherm, ging naar zwart en stond de boel behoorlijk vast. Dit gebeurde na circa 35 minuten, behoorlijk frustrerend. Dus toen zijn we de boel wat gaan optimaliseren:

 • eerst de laptop bedraad aangesloten via het zelfde WIFI punt
 • voorlopig geen Spotify
 • de laptop niet met bluetooth aan de stereo verbinden
 • de ANT+ adapter via een USB verlengkabel aan de fiets verbonden, zodat de ANT+ adapter dicht bij de andere sensoren is en geen lijst heeft van andere verstorende signalen
 • een 2e hands betere/snellere WIFI adapter gekocht, zodat de laptop gewoon weer draadloos kon worden verbonden.
 • in de tussentijd een 2e hands 24″ inch monitor gekocht
 • het scherm van het laptop uitgezet (nadat Zwift toch nog een keer crashte met bovenstaande setup)
 • tot op heden geen problemen meer ondervonden met Zwift.

Wat ik in het begin ook wel een dingetje vond met Zwift, je hebt in feite 3 bestandsdelen:

 1. Zwift software op de (Windows) laptop, dit is de software die verbonden is met je fietssensoren en de fietswereld/race moet presenteren op je scherm. Dus ’t is wel logisch dat de laptop hard aan het werk moet. Via deze software kan je ook je fiets ‘samenstellen’ en je avatar enigszins aankleden/vormgeven.
 2. Companion app op de (Android) telefoon, deze app laat de map zien van je fiets route, je kan er mee berichtjes sturen naar je mederijders, je kan elkaar duimpjes geven, je ziet ook je actuele waarden (snelheid, vermogen, hartslag, omwentelingen). De app heeft eigenlijk 2 modi, 1 bladeren door Events en activities. En de 2e is de game mode, deze wordt pas actief nadat je in een Ride daadwerkelijk aan het fietsen bent.
 3. Zwift website, kan je niet heel veel mee. Wel een belangrijke feature is dat je daar wel de *.fit bestanden per rit kan downloaden. Dat is dan ook wel weer leuk.

Nu ruime 1,5 maand verder heb ik de smaak lekker te pakken. Tot op heden zit ik circa 4x per week op de fiets. Meestal probeer ik 1x een Zwift training te doen, 1x een losse route en 2x met een event mee te doen. De zogenaamde Social of Recovery ritten zijn ook wel leuk, zeker om eens bij te komen en gewoon ‘relaxed’ te fietsen. Bij zo’n social/recovery groepsrit rijdt de organisator vaak met een gele beacon (teken boven z’n hoofd) en een sweeper (de achterrijders) met een rode beacon. Meestal wordt er voor de groep ook een ‘fence’ (hek) toegepast, waar je eigenlijk een beetje voor moet blijven.

Conclusie tot op heden: ERRUG leuk!, nog geen moment spijt van, stimulerend en afmattend 🙂 In de huidige koude garage merk ik wel eens dat m’n schakelmechanisme wat last van de kou heeft en moet ik even aan de kabels rommelen. Een enkele keer hoor ik wel eens wat gepingel aan de achterzijde of dat dan van de cassette/ketting of Kickr Core komt is mij nog niet geheel duidelijk. Maar ’t is ook weer niet altijd. Tot op heden, gewoon fietsen en doortrappen en jezelf natuurlijk in de gaten houden. Gisteren een route met stukje klim van 16-17% en toen dacht ik…. als ik nu maar niet van m’n fiets pleur 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *