Racefietsen en verzetten, deel 5

      1 reactie op Racefietsen en verzetten, deel 5

De ‘kleine’ dame is inmiddels gestopt met het wielrennen in clubverband. Gelukkig vind ze het fietsen op de racefiets nog wel leuk 🙂 De ‘kleine’ man is in de voetsporen van zijn zus getreden en heeft vorig jaar kennisgemaakt met wielrennen bij WVDrachten.

Vorig jaar eerst begonnen op Marlin Ventoux, 24 inch en later overgestapt op een ietsiepietsie grotere fiets Trek Alpha, 26 inch. Gekocht bij HenH fietsen voor, achteraf, een stevige 450 euries. Maar ja kwestie van veel vraag, weinig aanbod en wat de ‘gek’ ervoor geeft 🙂

Dit jaar wil hij ook wel eens een wedstrijd mee doen, dus begon het puzzelen weer:

  • de sporters worden ingedeeld in categorieën, altijd even zoeken hoe dat werkt. Via de KNWU op de wedstrijdlicenties pagina staat een mooi overzicht. Hij is dit jaar 11 geworden en valt dus in de Jeugd categorie – 4. Dat is handig om te weten, voor wedstrijd inschrijvingen EN de toegestane verzetten
  • via de o zo handige KNWU verzetten pagina, kunnen we weer gaan puzzelen 🙂
  • hij heeft voor 46 tanden op het grootste blad, achter heeft zijn kleinste tandwiel 16 tandjes, via de KNWU tabel, kan hij dus per trapomwenteling, circa 6,07 meter afleggen. Het max voor categorie is 5,78 meter
  • met een 46 x 17 kom je op 5,71 meter en zitten we dus goed
  • via HollandBikeShop opnieuw een Miche Cassette 9V 17-25T voor € 38,95 gekocht.
  • met behulp van de kettingzweep zit de nieuwe cassette er eigenlijk binnen no-time op. Wel altijd weer goed kijken hoe het laatste tandwiel er precies op moet. Het laatste tandwiel (de kleinste/buitenste), grijpt met nokjes in het ene laatste tandwiel. De sluitschroef, pakt ‘net’ in het schroefdraad. Kortom het luistert wel nauw, maar paste toch weer netjes.

Achteraf een klein denk foutje gemaakt….

Had totaal niet stilgestaan dat bij een 26 inch velg, de tabel natuurlijk niet werkt. Dom, dom, dom. Kortom de test met een krijtstreep, en vervolgens een hele omwenteling met de crank (in het zwaarste verzet) en dan opmeten hoeveel afstand is afgelegd is DE meet methode. Nou ja daar hebben we dus leergeld voor betaald….

Mogelijke verzetten toekomst:

CategorieFietsCrankstelCassetteMax
TrekCompact9-speed 46 x 16 = 6,07
Cat 4 (2022)TrekCompact9-speed, 46 x 17 = 5,71m5,78m
Cat 5 (2023)???6,14m
Cat 6 (2024)??>6,14m
Cat 7 (2025)???6,55

1 gedachte over “Racefietsen en verzetten, deel 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *