Wahoo RGT en Zwift

      2 reacties op Wahoo RGT en Zwift

Toevallig werd ik door mijn vrouw geattendeerd dat iemand op Strava een route via Wahoo RGT had gefietst. Wat is dat nu weer Wahoo RGT. Een eerste internet zoektocht bracht me al gauw naar de Wahoo RGT website. Oftewel ook een indoor fiets trainingspakket zoiets als Zwift? Als Wahoo fan, moest ik dat natuurlijk een beetje verder gaan bekijken, via de website kan je voor 2 weken een proefabonnement nemen. Omdat ik al een Wahoo Elemnt en Wahoo Kickr heb, had ik ook al een Wahoo account, dus dat was zo gebeurd.

Vervolgens de Wahoo RGT software gedownload en op de laptop geïnstalleerd. Dat ging soepel en het starten van Wahoo RGT gaat ook vlot, met een mooie vlotte en duidelijke interface. Ook hier kan je weer je eigen avatar / verschijning met equipment samenstellen, dus welke fiets en welke kleding wil je hebben. Je kan gewoon direct gaan fietsen (Just Ride) of een evenement (Event) uitzoeken. Op een meester functionaliteit MagicRoads kom ik later nog terug.

Oké de laptop gaat mee de ‘man-cave in’ (een koude garage) en we koppelen de externe monitor en de USB kabel met de ANT+ adapter. Via Sensors wordt de Wahoo Kickr en later ook de hartslag band gevonden. Hiervoor moet je in de interface wel even de ANT+ optie aanzetten. Het valt me op dat je dat bij iedere fietsbeurt moet doen.

1e indrukken

De eerste trainingservaring is op het Borrego Springs parcours, hierbij de allereerste indrukken:

 • mooie graphics!
 • bij het wegfietsen fiets ik dwars door een paal van het startportaal (apart)
 • er dwarrelen leuke sneeuwvlokjes (het was 1e kerstdag), alle rijders hebben een kerstmuts op
 • veel info op het scherm, maar toch super overzichtelijk en rustig
 • linksboven hoeveel Watt je trapt, cadance (aantal omwentelingen) en je hartslag
 • als je achter iemand fietst, zie je hoeveel vermogen je bespaart (draft) je zit ‘uit het windje’ of profiteert van de werveling van je voorligger. Zit ook in Zwift, maar hier wordt het inzichtelijker gemaakt
 • bij een grotere afstand tot je voorligger verschijnt ook de hoeveelheid meter je er achter zit
 • het aantal Watt per kilogram wat je trapt (vb. je weegt 80 kg, en je trapt 160 Watt, dan is dat dus 2,0 W/kg)
 • rechtsboven zie je je actuele snelheid (stijgings/dalings percentage), de tijd dat je onderweg bent, daaronder een stukje parcours, waar je voor/achterliggers zijn en of er een berg/afdaling komt, Hoeveel km je gefietst hebt, hoeveel je nog moet en hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd.
 • Aan de linkerkant een lijst met mede (st)rijders, kunnen ook eventuele ‘bots’ tussen zitten.
 • Aan de rechterkant het parcours en waar je je nu bevindt
 • En de onderste balk het gehele parcours (of ronde) met hoogteverschillen, en de posities van jezelf en mederijders.
 • boven je fietser zie je ook een ‘power’ balkje, volgens mij is dat puur gerelateerd aan het vermogen wat je traps en het ingestelde FTP. Maar dat weet ik niet zeker

Na het 1e rondje gelijk een 2e gedaan het Dunoon parcours. Pfffff, dat was even echt afzien. Een 6% stijging in Wahoo RGT is ‘iets’ anders dan 6% in Zwift. Bij het Dunoon ritje (met ook 14%) ben ik meer uit m’n zadel gekomen dan in m’n hele Zwift carriere… Ik heb de indruk dat de stijgingspercentages in Wahoo RGT en de daarbij horende weerstand meer in overeenstemming zijn met de werkelijkheid dan bij Zwift.

Wahoo RGT Remote app

1e indruk dikke prima. De volgende dag eens op zoek naar een ‘companion app’, oftewel kan je ook iets in combinatie met je telefoon doen als je aan het fietsen bent? Jazeker dus, op Android heb je daar de Wahoo RGT Remote app. Op het moment dat je tijdens een rit op de Remote buttons klikt, verschijnt op je hoofdscherm menu keuze onderin en kan je dus keuzes maken. De shortcut tab is ook handig, met de “Change Camera”, “Look behind” en “Wave” (even naar je buurman/vrouw zwaaien). Gisteren m’n eerste groepsrit gedaan en ja je kunt dus ook chatten met de app. Op je hoofdscherm, komen de teksten rechtsonder voorbij en als iedereen ‘stil’ blijft, verdwijnt dat chatblokje weer. Op je telefoon blijft het natuurlijk gewoon staan. Bij de groepsrit (social) was de leader lastig te herkennen, er is nog niet zoals in Zwift een beacon te zien, in het parcours kan je hem ook niet zo gauw terug vinden. Met het event van 32 deelnemers was de leader nog wel vlot terug te vinden, maar je moet wel ff goed zoeken 🙂

MagicRoads

Een echt unieke optie (feature) is MagicRoads! Oftewel je kan je eigen *.GPX route mailen naar een wahoo email adres. Binnen circa 5 minuten is de *.gpx omgezet naar een route en verschijnt de route bij je MagicRoads routes. Als je die route vervolgens wilt rijden, kies je de route aan en duurt het circa nog 3-5 minuten voordat de route gerendered is en dat je deze kan fietsen. Gaaaaf, van de zomervakantie hadden we een tochtje in Limburg van de camping naar Vaals (3-landenpunt) gefietst, dus dat was een mooie route om uit te proberen. De stijging/dalingen klopte naar mijn mening echt heel goed, ook hier moest ik weer uit het zadel (net als van de zomer). De gegenereerde omgeving klopt echt van geen kant, wel leuk is dat je onderweg de plaatsnaambordjes tegenkomt van de dorpjes waar je in het echt doorheen gaat. Tijdens de route fietsen ook bot-rijders met je mee, wel zo gezellig 🙂 Via een aan Wahoo RGT gelieerde site, had ik ook een route langs de kustlijn van Den Haag gevonden. Deze ge-upload, met maar liefst 70 hoogtemeters :), maar ik was zeer benieuwd naar de gegenereerde omgeving…. zou je wat duinen en misschien zee zien. Helaas viel dat tegen, de omgeving leek wel heel erg op de Limburg omgeving, op de hellingen en afdalingen na. Dat is dus wel wat jammer. Wellicht dat ze later daar wat aan gaan sleutelen, zodat de omgevingen wat natuurgetrouwer worden.

Een mooie functie is ook dat je je gereden route automatisch naar bijvoorbeeld Strava kunt uploaden (gewoon na de rit, wilt u uploaden ja / nee), dus dat is flexibeler dan Zwift. Een andere leuke optie is dat je de gereden route in *.gpx en *.fit formaat naar je kunt laten mailen. Dat is gebruikersvriendelijker dan via de web interface van Zwift.

Een maandabonnement moet ook circa 15 euro kosten (als ik het goed heb), volgens mij is dat gelijk aan Zwift. Misschien dat ik 1 maand beide ga proberen. Moet in Zwift nog paar ritjes doen en dat is ook gewoon leuk. Maar Wahoo RGT is volgens mij best een zeer goed alternatief.

2 gedachten over “Wahoo RGT en Zwift

 1. Paul

  Ant+ hoef ik echt niet iedere keer aan te zetten hoor. Fiets aan, app opstarten en hij scant hem automatisch. No problem dus. Misschien heb je een instelling verkeerd, Kickr verkeerd gekoppeld? 😉

 2. Jan

  Hoi Paul, dank voor je reactie. Wellicht heeft het er mee te maken, dat ik iedere keer de laptop + losse USB kabel met ANT+ adapter opruim? En dan bij het opstarten wellicht iets in een onjuiste volgorde koppel. Maar inmiddels ben ik weer aan het Zwiften geslagen, en door de laatste Zwift update deed m’n ANT+ opeens raar. Sinds die tijd koppel ik de hele boel gewoon met Bluetooth. Misschien dat ik volgende keer dat nog een keer probeer met Wahoo RGT. Maar ben inmiddels wel toe aan wat buiten ritten 🙂 Groeten, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *