Geef een goede mobiel een tweede leven

      Geen reacties op Geef een goede mobiel een tweede leven

Bron afbeelding: tweakers.net

Persoonlijk ben ik nog steeds erg blij met m’n Samsung Note 3 mobieltje. Lekker formaat (voor een slecht ziende wel praktisch), vlot genoeg een hele goede (en vervangbare) accu en 32Gb intern. Daarnaast is het in mijn ogen een echte alles kunner, ondermeer als navigatie unit

Het toestel heeft maar een nadeel…. de software wordt geleverd door Samsung. Sterker nog de software wordt NIET meer geleverd door Samsung. Het mooie toestel wordt niet meer ge-upgrade en blijft dus hangen op een Android 5 versie. En dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als je een leuke laptop (met goede specs) koopt, zou het ook wel bizar zijn als de leverancier zegt, ja we gaan niet verder dan WindowsXP…. Toch te bizar voor woorden. En volgens mij heeft dit alles te maken met de verdienmodellen van de Mobiel giganten. Gebruikers moeten sneller een nieuw mobiel kopen met de nieuwste snufjes, dit gedrag kan je proberen te stimuleren door goede toestellen te laten ‘verouderen’…. En zo lijkt de mobiel toch een soort wegwerp product te worden toch. Moet Samsung wel een compliment geven, dit toestel heeft tenminste een vervangbare accu!

Regelmatig kijk ik op tweakers.net met onderstaande zoekcriteria:

 • toestel tot 700 euro
 • android 6, 7 of 8
 • vervangbare accu

Dan is het toch best wel ontluisterend dat er totaal 83 toestellen op duiken? Tegen 469 toestellen zonder een vervangbare accu…..  Dat vind ik wel apart.

Dus tijd voor een customrom !

Ja dat klinkt wel leuk customrom, maar waar hebben we het eigenlijk over? Een customrom is in mijn ogen een android versie welke door een ‘andere partij’ is samengesteld. Uiteindelijk vond ik een 2-tal interessante  customroms:

Maar hoe doe je dat nu precies? Ik moet bekennen dat het mij wel wat moeite en zweet gekost heeft. En ik helaas nog niet precies alle stappen goed op een rijtje heb. Wel ontdekte ik uiteindelijk dat ik toch iets ‘onwricht’ had op mijn mobiel. Na het terugplaatsen van een backup, bleef Samsung zien dat het apparaat “Aangepast” was. Met andere woorden de Knox (beveiliging) bit was op 0x1 gekomen. Dus je garantie is dan wel ten einde…. maar ja boeie 🙂

Volgens mij bestaat het plaatsen van een customrom uit de volgende stappen (LET OP: 0,0 garantie :)):

 1. Download Odin benodigd, om bijvoorbeeld TWRP te flashen of het toestel van SuperSU (root) te voorzien
 2. Plaats de mobiel in de ontwikkelaarsmodus. 7x tappen op build nummer, dan in ontwikkelaar modus, daarna USB foutopsporing aanzetten
 3. Root het toestel , hierbij wordt dus de Knox bit getriggered….
 4. Installeer TWRP uit de Play Store, TWRP is een tool welke wordt geflashed. Met behulp van de zojuist geinstalleerde TWRP kan dan de juiste TWRP versie worden gedownload. In mijn geval was dit: twrp-3.2.1-0-hlte.img 9.4M 2017-12-09 12:12:42 EST
 5. Nadat TWRP is geflashed, kan het toestel gereboot worden. En kan je de Power + Volume Up ingedrukt houden, waarna je in de tool komt. Met behulp van de tool kan je backups maken, installaties, doen, enz.
 6. Maak een backup m.b.v. TWRP, hang je mobiel met een USB aan computer en stel deze backup ook lokaal veilig
 7. Download een customrom, bijvoorbeeld LineageOS voor de Note3 en plaats dit bestand in de root van je mobiel.
 8. Nu kan je m.b.v. TWRP de gedownload zip installeren op je mobiel, volg zeker deze instructies. En dan vanaf ‘Installing LineageOS from recovery’
 9. Plaats ook direct open_gapps zodat je ondermeer de Google Play Store kan gebruiken.
 10. Na de installatie rebooten en …. fingers crossed. 1x rebooten duurt circa 3-5 minuten.

De 1e keer was ik al blij toen de nieuwe customrom netjes op kwam. Zag er allemaal netjes uit, alleen vond ik het wat vreemd dat de SIM-kaart niet werd herkend. Ach dat komt zo wel… maar ik kreeg het niet voor elkaar! Maar de volgende dag nieuwe ronde/nieuwe kansen 🙂

Uiteindelijk zag ik het licht via dit artikel en dan met name stap 4 “Update bootloader and Modem”. Met behulp van Odin op de mobiel gesaved, na reboot en yesssie, yesssie,… de SIM kaart wordt herkend, we kunnen bellen!

 

Ervaringen tot op heden

Heb eerst een paar dagen met de Resurrection Remix gewerkt. Het werkte allemaal netjes naar behoren. Keurig hoor. Had alleen een vervelend gevoel, wat nu als…. de rom is voorzien van een keylogger of een andere sneakie backdoor? Dan ben je toch aardig de sjaak.

Dus uiteindelijk toch nog meer artikelen gelezen. Ook geconstateerd dat bij het terugplaatsen van m’n backups, Samsung het toestel als aangepast zag en geen updates meer zou verstrekken. Bij Resurrection Remix (RR) had ik wat meer ’truucs’ uitgehaald. Magisk geinstalleerd en een aangepaste kernel…..

Uiteindelijk toch alles weer schoongemaakt en de meeste recentste LingeageOS geplaatst. Deze is inderdaad cleaner dan RR, er valt minder te tweaken. De customrom bevalt mij tot op heden zeer goed. Zekerheidshalve toch een aantal wachtwoorden gewijzigd (sowieso geen verkeerde actie) en waar mogelijk 2F authenticatie geactiveerd. En voortaan nog bewuster met de mobiel omgaan….. Naast het feit dat je nu weer een fris ogende mobiel hebt is een ander voordeel van zo’n customrom. Hij is lekker compact niet al die rare Samsung ‘bloatware’ rommel er op.

Eigenlijk is het wel apart dat je moet uitwijken tot dit soort acties. Wellicht is het netter van mobieltjes fabrikanten, om bij de verkoop te vermelden. Dat de Android versie 2 jaar ‘gratis’ ondersteunt wordt. Daarna kan je een abonnement afsluiten voor zeg 20 euro per jaar, waardoor ook nieuwere Android versies voor je toestel worden geleverd. Tenzij de hardware specs van het toestel niet toereikend zouden zijn natuurlijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *