Een nieuwe(re) racefiets of toch niet?

      Geen reacties op Een nieuwe(re) racefiets of toch niet?

Zoals je misschien kan vermoeden, houden racefietsen en het fietsen erop 🙂 wel een aanzienlijk deel uit van ons gezin. Vorig jaar was ik voor het eerst aan het puzzelen voor eventueel een andere fiets. Totdat hond ‘speedy‘ roet in het eten gooide. Nu ruim een jaar verder lukt het fietsen weer best aardig, het lopen blijft een vervelend dingetje, maar daar hebben we het nu niet over.

Op dit moment gebruik ik de Orbea Asphalt van m’n Pa als racefiets/rijdend metgezel. Het is een aluminum frame met een carbon voorvork en zadelpen. Afgemonteerd met Shimano Ultegra en velgremmen, en dunne bandjes 23mm. De fiets heeft een groot voordeel, de techniek kan ik grotendeels zelf onderhouden. Cassette (de)monteren, schoonmaken, ketting (de)monteren schoonmaken, remblokjes (de)monteren schoonmaken, afstellen, uitwendige bekabeling vervangen.

Oké allemaal leuk en aardig, waarom zou je dan in vredesnaam een andere fiets willen?

Goeie terechte vraag 🙂 Op dit moment denk ik dat de nieuw(ere) fiets iets meer comfort zou mogen hebben. En dan bedoel ik in ieder geval bredere banden 25-28mm en wellicht iets meer ‘schok demping’. Zodat het achterwerk en de rug iets meer wordt ontzien. Dus in wielertermen schijnt dat een meer Endurance/Comfort racefiets te heten. Ik hoef in ieder geen ‘gravel’ racer, daar ik in de praktijk voor 99% over de weg fiets. En zelfs met de Orbea heb ik grind/zandpaadjes kunnen nemen, als je maar goed op past.

Maar ja als ik keuze heb uit meer dan 3 fietsen, ga ik op slot, dus hoe kunnen we de keuzestress doen afnemen? Laten we simpel beginnen: een fiets van zo’n 2500 euro, vind ik persoonlijk al een heleboel geld. En als je dit in je zoekcriteria gebruikt vallen er al heel veel mooie fietsen af 🙂 Daarnaast heb je nog verschillende configuratie combinaties, zoals:

  • aluminium frame, met velgremmen
  • aluminium frame, met schijfremmen (mechanisch / hydraulisch)
  • carbon frame met velgremmen
  • carbon frame met schijfremmen

Frame: Aluminium versus Carbon. Wat ik er tot op heden van begrijp is dat een carbon fiets/frame over het algemeen lichter is dan een aluminium variant. Er zijn heel veel soorten carbon en dus ook heel veel kwaliteiten. Ik had begrepen dat carbon ook strakker/stijver zou zijn, maar soms lees ik ook dat sommige carbon frames ‘zwabberen’. Aluminium schijnt ook heel strak te kunnen zijn, maar zou na verloop van tijd door materiaalmoeheid minder stijf te worden. In ieder geval is carbon kwetsbaarder dan aluminium.

Remmerij: Velgremmen versus schijfremmen. Een schijfrem setup is zwaarder dan een velgrem setup. De onderhoudskosten zijn hoger en het zelf onderhouden is wat lastiger. Het demonteren van wielen is bewerkelijker dan met de ‘gewone’ uitvalnaven variant. Het remmen met een (hydraulische) schijfremmen schijnt wel fenomenaal te zijn, ook bij regenachtige omstandigheden. Ook is het mogelijk om (erg) brede banden te monteren, daar de velgremklauw geen beperking meer vormt.

Afmontage: Met Shimano 105 en Ultegra goede ervaringen. Dus dat zou een andere fiets ook gewoon mogen hebben.

Ja dus, wat wil je nu?

Nog steeds lastig 🙂 Na heel wat avonden zoeken, filteren, vergelijken, enz. kwam ik op onderstaande mooie fietsen uit:

FietsOmschrijvingPrijs
Cube Attain GTC RaceCarbon frame, schijfremmen, Shimano 105, 22 verscnellingen1949, Mantel
Cube Attain GTC SLCarbon frame, schijfremmen, Shimano Ultegra, 22 versnellingen2199, Mantel
Ridley Fenix SLA, Disc 105Aluminium frame, schijfremmen, Shimano 105, 22 versnellingen1849, 12GoBiking
Ridley Fenix SL, Disc 105Carbon frame, schijfremmen, Shimano 105, 22 versnellingen2499, 12GoBiking
Trek Domane AL 5 DiscAluminium frame, schijfremmen, Shimano 105, 22 versnellingen2049, Mantel
Trek Domane SL 5 Disczelfde als boven, carbon frame, 2x IsoSpeed3249, Mantel
Wilier GTR Team 105Carbon frame, velgremmen, Shimano 105, 22 versnellingen2050, Hiemstra
Wilier GTR Team 105 Disczelfde als boven, maar dan met schijfremmen2500, Hiemstra

Kortom best wel veel keuze. Het voordeel van een Wilier is dat ik deze gewoon in het dorp kan bekijken en kopen 🙂 Bij de andere fietsen gaat dat wat lastiger.

Nou ja we denken er nog even over na en zien wel een keer 🙂

Wilier GTR Team 105

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *